Vi erbjuder
Arbetsterapeut
Arbetsterapeuten hjälper dig att förbättra eller behålla din aktivitetsförmåga så att du blir så självständig som möjligt i din vardag. Målet med insatserna är att förbättra din livskvalitet.
Vi erbjuder bland annat:
- Arbetsförmågebedömning
- Bedömning av aktivitetsförmåga som del av läkarens underlag till Försäkringskassan
- Handrehabilitering
- Hjälpmedelsutprovning
- Minnesutredning
- Struktur och hjälpmedel vid neuropsykiatriska diagnoser
- Träning av nedsatta funktioner
Dietist
Rätt kost kan ge bättre livskvalitet, förebygga sjukdomar och göra rehabilitering effektivare. Våra dietister ger individuell kostrådgivning och lär dig, utifrån din livssituation, vad du behöver äta för att må bra.
Våra dietister behandlar exempelvis:
- Diabetes
- Höga blodfetter
- Högt blodtryck
- Intoleranser och allergier
- Mag- och tarmbesvär
- Undervikt
- Ätsvårigheter
- Övervikt
Fysioterapeut/sjukgymnast
Våra fysioterapeuter och sjukgymnaster kan hjälpa dig att lindra smärta, rehabilitera och förebygga besvär. Vi erbjuder många olika typer av behandlingar och träningsmetoder. Tillsammans gör vi en behandlingsplan utifrån dina behov.
Det kan exempelvis handla om:
- Rehabilitering efter operation eller sjukdom
- Smärta i leder och muskler
- Yrsel och balansproblem
- Idrottsrelaterade besvär
- Graviditetsrelaterade besvär
- Huvudvärk
- Brist på fysisk träning/Fysisk Aktivitet på Recept (FAR)
- Utmattning/stressrelaterade besvär
- Kvarstående symtom/besvär från covid-19-sjukdom
- Rehabilitering i bassäng
- Hjärtrehabilitering
- Stötvågsbehandling
- Inkontinensbesvär
Kiropraktor
Vår kiropraktor diagnostiserar, förebygger och behandlar smärta, stelhet och funktionsnedsättningar i kroppens leder, muskler och nervsystemet.
Några vanliga besvär vi behandlar är:
- Rygg- och nacksmärtor
- Höftsmärta
- Ischias
- Stötvågsbehandling
- Utstrålande smärta från nacke och rygg
- Huvudvärk
- Kristallyrsel
- Graviditetsrelaterade besvär
Grupper och skolor
(inklusive kurser och föreläsningar)
Vi erbjuder olika gruppbehandlingar och skolor där du får lära dig mer eller träna tillsammans med andra som har liknande besvär.
Artrosskola
Du får lära dig mer om vad artros beror på, hur det kan behandlas och vad du själv kan göra för att lindra besvären. Artrosskolan ges även individuellt och digifysiskt.
Balance/kroppskännedom
Du tränar inre och yttre balans med inspiration från Basal Kroppskännedom, yoga och Medicinsk Qigong. Vi tränar även avslappning och andning.
Bassängträning
Att träna i vatten är skonsamt. Lederna avlastas samtidigt som vattnets motstånd ger dig styrketräning. Det tränar även din rörlighet.
Dans för hälsa för vuxna
En kravlös dansform med inspiration från olika danstekniker som följer en vetenskaplig metod som fysioterapeut Anna Duberg, docent och forskare utarbetat. Fysisk aktiviet, pulshöjning och rörelseglädje, inga förkunskaper krävs.
Funktionell träningsgrupp
Cirkelträning i grupp med sjukgymnast/fysioterapeut. Genom att regelbundet träna balans och muskelstyrka ökar du dina möjligheter att vara aktiv.
Hjärtrehabilitering
Rehabilitering vid hjärtsjukdom, efter hjärtoperationer och andra hjärtrelaterande besvär. Fysisk träning vid hjärtrehabilitering har visat sig ha flera positiva effekter på riskfaktorer, såväl fysiska som psykiska. Många av våra patienter kommer på remiss från sjukhus eller husläkare. Efter undersökning erbjuds en individuell behandlingsplan med träning i grupp eller individuellt.
Höft- och knärehabilitering
Vi tränar rörlighet och styrka för att återfå eller funktion efter operation både på land och i bassäng.
Parkinsonträning
Vi erbjuder gruppträning för dig med Parkinson. Träningen genomförs i sittande och i stående och vi tränar enkla förflyttningsövningar tillsammans med rytmisk musik. Du skall kunna förflytta dig utan stöd kortare sträckor.
Ryggrupp
Ryggträning i gymmet där vi tränar styrka och stabilitetsträning med fria vikter så som skivstång, kettelbell, gummiband och hantlar.
Träning efter graviditet
Målsättningen är att du ska känna dig säker kring träning efter graviditet samt minska besvär som uppkommit till följd av graviditet/förlossning. Rekommenderas tidigast 8 veckor efter förlossning.
Hemrehabilitering
Vi erbjuder rehabilitering i hemmet om du av medicinska skäl har svårt att ta dig till mottagningen. Rehabiliteringen anpassas utifrån din situation och kan både minska smärta samt förbättra funktionen.
Hjälpmedel
Om du har en funktionsnedsättning eller råkat ut för en skada kan hjälpmedel öka dina möjligheter att leva ett aktivt och självständigt liv. Behovet av hjälpmedel bedöms utifrån din situation och landstingets regler för förskrivning.
Bostadsanpassning
Du som har en funktionsnedsättning kan söka bidrag för att anpassa din bostad. För att få bidrag krävs det att anpassningen är nödvändig och inte går att lösa med exempelvis hjälpmedel. Arbetsterapeuten kan ge förslag till anpassningar som du sedan ansöker om hos din kommun.
Vi erbjuder bland annat:
- Rehabiliteringsträning i hemmet
- Förskrivning och utprovning av hjälpmedel
- Fallförebyggande åtgärder
- Bedömning av boendemiljö
- Bistå vid anpassning av din bostad
- Teambesök: sjukgymnast/arbetsterapeut/dietist