icon-newsNyheter

Nyheter

Må bra med goda matvanor

Maten du äter påverkar hur du mår. Både på kort och lång sikt. Genom att äta olika sorters mat, lagom mycket mat och mycket grönt har du kommit en god bit på väg till sunda matvanor. Här delar vi med oss av några generella knep för att äta hälsosammare. Om du har en sjukdom kan du behöva särskilda råd. Vår dietist kan hjälpa dig som har problem med allergi, behöver förändra din vikt eller har andra besvär som är kopplade till kosten.

1. Öka mängden grönt
Det är nyttigt att äta mycket frukt, bär och grönsaker av olika sorter. Låt grönsakerna vara en stor och viktig del av maten och bygg upp måltiden utifrån dem. Testa gärna att tillaga grönsakerna på olika sätt för att skapa variation och hitta dina favoriträtter. De flesta grönsaker går exempelvis både att koka, rosta i ugn, woka eller äta rårivna. Frysta grönsaker är lika nyttiga som färska och de kan du alltid ha till hands hemma i frysen.

2. Ät fisk och skaldjur några gånger i veckan
Fisk innehåller många ämnen som är nyttiga för oss människor. Växla gärna mellan fet och mager fisk. Du kan tillaga den på många olika sätt. Vad sägs om fiskgryta, wokad, panerad, ugnsbakad eller mixad till egna fiskburgare? Kom ihåg att köpa fisk som är miljömärkt för att skydda fisken i havet.

3. Byt ut till fullkorn
Fullkorn är spannmålsprodukter där skalet är kvar. Det innehåller mycket näring som kroppen behöver. Prova att välja fullkorn när du äter pasta, bröd och gryn. Testa dig fram och hitta dina favoriter. Om du inte gillar fullkorn så mycket kan du börja med att byta ut en del, även lite fullkorn är bra för hälsan. Ta hjälp av det gröna nyckelhålsmärket när du handlar. Det visar att produkten innehåller mer fullkorn och mindre socker och salt.

4. Ät nyttigt fett
Det finns många olika sorters fett och en del är nyttiga för kroppen. Några knep är att steka i rapsolja, olivolja eller flytande margarin. När du bakar kan du byta ut smöret mot olja eller flytande margarin. I affären hittar du nyttigt fett genom att titta efter nyckelhålsmärket.

5. Minska på sockret
Det är inte farlig med en liten mängd socker om du äter bra i övrigt. Så välj det söta med omsorg och njut av det. Sockersuget kan vara väldigt starkt. Om du vill minska på intaget kan du fundera på när du får i dig mest och vad du kan minska på. Många produkter som exempelvis yoghurt, bröd och frukostflingor innehåller dolt socker. Nyckelhålsmärkningen hjälper dig välja produkter med mindre socker.

Publicerad: 2024-05-13
Vi erbjuder

Vi erbjuder

Arbetsterapeut

Arbetsterapeuten hjälper dig att förbättra eller behålla din aktivitetsförmåga så att du blir så självständig som möjligt i din vardag. Målet med insatserna är att förbättra din livskvalitet.

Vi erbjuder bland annat:

 • Bedömning av aktivitetsförmåga som del av läkarens underlag till Försäkringskassan
 • Handrehabilitering
 • Minnesutredning
 • Arbetsförmågebedömning
 • Förskrivning och utprovning av hjälpmedel för både fysiska och kognitiva besvär
 • Struktur och planering av vardagen

Dietist

Rätt kost kan ge bättre livskvalitet, förebygga sjukdomar och göra rehabilitering effektivare. Våra dietister ger individuell kostrådgivning och lär dig, utifrån din livssituation, vad du behöver äta för att må bra.

Våra dietister behandlar exempelvis:

 • Diabetes
 • Höga blodfetter
 • Högt blodtryck
 • Intoleranser och allergier
 • Mag- och tarmbesvär
 • Undervikt
 • Ätsvårigheter
 • Övervikt

Fysioterapeut/sjukgymnast

Våra fysioterapeuter och sjukgymnaster kan hjälpa dig att lindra smärta, rehabilitera och förebygga besvär. Vi erbjuder många olika typer av behandlingar och träningsmetoder. Tillsammans gör vi en behandlingsplan utifrån dina behov.

Det kan exempelvis handla om:

 • Huvudvärk
 • Nack- eller ryggbesvär
 • Rehabilitering efter operation eller sjukdom
 • Neurologisk rehabilitering
 • Smärta i leder och muskler
 • Stressrelaterade sjukdomar
 • Yrsel och balansproblem
 • Idrottsrelaterade besvär
 • Graviditetsrelaterade besvär
 • Övervikt
 • Motoriska bedömningar av barn
 • Smärta i underliv och bäckenbotten
 • Förskrivning och utprovning av hjälpmedel
 • Cancerrelaterade besvär

Kiropraktor

Vår kiropraktor diagnostiserar, förebygger och behandlar smärta, stelhet och funktionsnedsättningar i kroppens leder, muskler och nervsystemet.

Några vanliga besvär vi behandlar är:

 • Ryggont
 • Smärta i leder och muskler
 • Ont i nacken
 • Ont i axlar

Grupper och skolor

(inklusive kurser och föreläsningar)

Vi erbjuder olika gruppbehandlingar och skolor där du får lära dig mer eller träna tillsammans med andra som har liknande besvär.

Artrosskola
Du får lära dig mer om vad artros är, hur det kan behandlas och vad du själv kan göra för att lindra besvären. I samband med artrosskolan erbjuds handledd träning.

Balansskola
För dig som fått en försämrad balans. Vi erbjuder dig information och träning i grupp i syfte att förbättra din balans för en ökad trygghet i din vardag.

Basal kroppskännedom
Vi arbetar med både kropp och själ. Genom enkla rörelseövningar ökar vi din kroppskännedom och förbättrar hållning, rörelsemönster och andning.

Bassängträning
För dig som bedöms vara i behov av bassängträning erbjuder vi både individuella och ledarledda pass.

KOL-skola
Du får lära dig mer om sjukdomen, hur den behandlas och hur du kan förbättra din fysiska förmåga. Teoritillfällen varvas med träning i grupp. I skolan medverkar fysioterapeut, dietist, läkare och arbetsterapeut.

Medicinsk yoga
Yoga har avslappnande effekt och ger ökad rörlighet och styrka. Med fysiska övningar, andningstekniker, avslappning och meditation stärker du kroppen. På mottagningen erbjuds yoga med flera olika inriktningar.

Parkinsongrupp
Cirkelträning med fokus på styrka, balans, koordination och rörlighet. I gruppen får du träffa andra personer med parkinson och utbyta erfarenheter.

Plastikskola
Träningsgrupp för dig som fått en konstgjord höft- eller knäled. Du får en individuell genomgång, information och möjlighet till handledd träning i grupp.

Seniorgrupper
Genom att regelbundet träna balans och muskelstyrka ökar du dina möjligheter att vara aktiv. I gruppen tränar du som fått ett individuellt program som du behöver stöd när du ska utföra.

Smärtskola - en utbildning för dig med långvarig smärta
Kursen består av tre tillfällen med följande teman: Vad är smärta? - smärtfysiologi, Smärtans konsekvenser och balans i vardagliga aktiviteter och Träning smärta. Kursen innehåller även praktiska moment och övningar.

Stresshantering
För dig som har stressrelaterade besvär som begränsar dig. Du får kunskap om metoder för att motverka stress och finna återhämtning.

Träning vid neurologisk sjukdom
Genom anpassad styrke- och balansträning förbättrar vi dina individuella möjligheter.

Viktminskningsgrupp
För dig med ett BMI över 25 som vill förändra dina levnadsvanor. Du får råd och stöd i att förändra kost- och levnadsvanor samt handledd träning i grupp.

Viktskola barn
I viktskolan får barn med övervikt och föräldrar kunskap om kost och motion. Praktiska råd och tips hjälper er ändra era vanor. Föreläsningar för barn och föräldrar varvas med fysisk aktivitet.

Hemrehabilitering

Vi erbjuder rehabilitering i hemmet om du av medicinska skäl har svårt att ta dig till mottagningen. Rehabiliteringen anpassas utifrån din situation och kan både minska smärta samt förbättra funktionen.

Hjälpmedel
Om du har en funktionsnedsättning eller råkat ut för en skada kan hjälpmedel öka dina möjligheter att leva ett aktivt och självständigt liv. Behovet av hjälpmedel bedöms utifrån din situation och landstingets regler för förskrivning.

Bostadsanpassning
Du som har en funktionsnedsättning kan söka bidrag för att anpassa din bostad. För att få bidrag krävs det att anpassningen är nödvändig och inte går att lösa med exempelvis hjälpmedel. Arbetsterapeuten kan ge förslag till anpassningar som du sedan ansöker om hos din kommun.

Vi erbjuder bland annat:

 • Rehabiliteringsträning i hemmet
 • Förskrivning och utprovning av hjälpmedel som t ex hygienhjälpmedel, gånghjälpmedel och rullstolar
 • Fallförebyggande åtgärder
 • Bedömning av boendemiljö
 • Bistå vid anpassning av din bostad
 • Dietistkontakt i hemmet

Neuroteam

Om du har fått en neurologisk sjukdom eller skada och varit inlagd på sjukhus kan du behöva rehabilitering när du skrivs ut. För att få rehabilitering med neuroteam krävs en remiss från sjukhuset. Rehabiliteringen startar direkt vid hemgång.

Neuroteamet består av flera kompetenser som arbetsterapeut, logoped, fysioterapeut, socionom och kurator. Vid behov kopplas även dietist in.

Rehabiliteringen kan ske både i hemmet och på mottagningen.

Kontakt

Kontakt

Boka tid

Boka tid via webben
Med 1177:s e-tjänster kan du på ett enkelt och säkert sätt boka, omboka och avboka tid. Du använder e-legitimation eller sms och lösenord för att logga in på e-tjänsterna. Logga in på 1177.se

Boka tid via appen Alltid öppet
Med appen Alltid öppet kan du enkelt boka tid hos oss. Ladda ner appen Alltid öppet. Logga in säkert med mobilt BankID. Gå in under rubriken ”Boka tid på mottagning”. Välj vår mottagning och vilken yrkeskategori du vill träffa. Boka en tid som passar dig.

Videomöte via Alltid öppet
Vi kan erbjuda dig videomöte med fysioterapeut/sjukgymnast, kiropraktor, arbetsterapeut eller dietist. På så vis kan du enkelt möta oss på en plats som passar dig. Du bokar och genomför videomötet i appen Alltid öppet. Vården kan också boka videomöte med dig. Videomöte har samma pris som besök på mottagning. Frikort gäller. Videomöten betalas via faktura.
Läs mer om hur Alltid öppet fungerar

Chatt
Du kan chatta med oss i appen Alltid öppet. Vi svarar på din fråga inom 48 timmar på vardagar. Det är kostnadsfritt.

Boka tid via telefon
Telefon: 08-123 450 50
Telefontid: Måndag-torsdag 8.30-15 och fredag 8.30-14.30

Avboka tid

Om du inte kan komma till ditt bokade besök på mottagningen finns möjligheten att omboka till videobesök. Ring receptionen 08-123 450 50.

Om du ändå måste avboka din tid ska detta göras senast 24 timmar före besöket. Om du uteblir utan giltigt skäl eller avbokar för sent kommer du att debiteras 400 kronor för besöket. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller är äldre än 85 år.

Tolk

Om du behöver tolk under ditt besök så ordnar vi det. Meddela oss gärna redan när du bokar ditt besök. Tolk är gratis för dig som patient.

Öppettider

Måndag 8-18
Tisdag 8-17
Onsdag 8-17
Torsdag 8-18
Fredag 8-15

1177:s e-tjänster

Med 1177:s e-tjänster kan du på ett enkelt och säkert sätt kontakta vården. Du kan till exempel boka, omboka och avboka tid eller be mottagningen kontakta dig. Likaså kan du läsa din journal och följa dina betalningar i samband med högkostnadsskyddet.

För att logga in på e-tjänsterna på 1177.se kan du antingen använda e-legitimation eller sms och lösenord. Du behöver vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer för att använda e-tjänsterna.

Logga in på 1177:s e-tjänster

Lämna synpunkter

Vi vill gärna veta vad du tycker. Dina synpunkter är viktiga för att vi ska fortsätta utvecklas och förbättras.

Du kan enkelt lämna dina synpunkter eller klagomål till oss via e-tjänsten Synpunkter och klagomål på 1177.se. Du får svar till din inkorg på 1177.se inom fyra veckor. Logga in på 1177.se och hitta oss under ”Mottagningar”. Där finns en länk till e-tjänsten.

Logga in på 1177:s e-tjänster 

Du kan också välja att lämna dina synpunkter anonymt. Då fyller du i detta formulär

Om du vill lämna synpunkter för någon annans räkning behöver ni båda fylla i denna fullmakt och skicka till oss.

Vi som jobbar här

Vi som jobbar här

Therese Rykatkin

Enhetschef

Jaana Gustavsson

Enhetschef

Alfreda Antar

Administratör

Andrea R H

Administratör

Anna-Karin Mangat

Administratör

Sophia Meijer

Administratör

Dick Nyström

Led- och muskelsmärta, diagnosticering med ultraljud, yrsel

Andrea Eggers

Hemrehab

Anna Dahlström

Mental hälsa, led- och muskelsmärta

Christina Skånberg

Specialist inom äldres hälsa,neurologiska sjukdomar, yrsel, KOL/astma

Christoffer Klavdianos

Hemrehab

Claes Häggqvist

Hemrehab

Daniella Hagman

Led- och muskelsmärta, gravida/efter förlossning

Ebba Gunnå

Hemrehab, led- och muskelsmärta

Ebba Wahlgren

Hemrehab, led- och muskelsmärta

Eva Glebenius

Höft-/knäplastik, långvarig smärta, graviditetsrelaterad smärta

Eva Nolgren

Hemrehab

Fanny Flobrant

Motions- och idrottsskador, diagnosticering med ultraljud, gravida/efter förlossning, yrsel

Frank Vesanto

Hemrehab

Frida Björnheim

Led- och muskelsmärta, motoriska bedömningar

Jessica Lundberg

OMT steg 2 , led- och muskelsmärta

Jessica Wu Liu

Led- och muskelsmärta, långvarig smärta, hjärt/kärlsjukdomar

Jonas Skoglund

Led- och muskelsmärta (Föräldraledig)

Karolina Lindström

Hemrehab

Kristin Byström

Led- och muskelsmärta, motions- och idrottsskador

Marja Moisio

Mental hälsa

Moa Hedberg

Led- och muskelsmärta

Sami Kuronen

Led- och muskelsmärta, idrotts- och motionsskador

Sanni Joronen

Hemrehab, led- och muskelsmärta

Suzanne Annetorp

Neurologiska sjukdomar

Thilda Vikström

Hemrehab, neurologiska sjukdomar

Ylva Zetterholm

Led- och muskelsmärta (föräldraledig)

Zvonimir Bodrozi

Led- och muskelsmärta, OMI, diagnosticering med ultraljud

Åse Gullmarstam

Kvinnohälsa, bäckenbottenproblematik, hjärt- kärlsjukdom

Anna Olsson

Hemrehab, arbetsförmåga

Frida Hedlund

Hemrehab, arbetsförmåga

Juan Valenzuela Barlow

Handmottagning

Julia Edström

Hemrehab, handmottagning

Lamzar Ahmedov

Hemrehab, handmottagning

Malin Holmstrand

Hemrehab, struktur & strategier

Mirella Antonilli

Hemrehab, struktur & strategier

Shai David

Hemrehab

Tove Ladman Sporsén

Hemrehab, arbetsförmåga

Caroline Altemark

Mottagning och hemrehab

Cecilia Jönsson

Mottagning

Manne Persson

Mottagning och hemrehab

Renée Sollenberg

Mottagning och hemrehab

Vera Mielke

Mottagning och hemrehab

Praktiskt vid besök

Praktiskt vid besök

Våra lokaler
Vi finns på Rosenlunds sjukhus, Tideliusgatan 12, entréplanet, korridor E.

Med kollektivtrafik
Om du reser till oss med kollektivtrafik finns följande alternativ: 
Tunnelbana Röd linje till Mariatorget, därifrån är det cirka 700 meters promenad till vår mottagning.
Buss 3, 4 och 164 till hållplats Rosenlund, därifrån är det cirka 200 meters promenad till oss.
Pendeltåg till Södra station, därifrån är det cirka 450 meter att gå.

Med bil
Vi har begränsade parkeringsmöjligheter utanför mottagningen. För dig som kommer med bil är ett alternativ att parkera i parkeringshus där det finns fler platser. Parkeringen är avgiftsbelagd.

Gym och bassäng
Vi har ett välutrustat gym och en bassäng i våra lokaler. Det finns separata omklädningsrum för män och kvinnor med låsbara skåp. Du kan ta med dig ett eget hänglås eller köpa ett i receptionen.

Tänk på våra allergiker
Vi ber dig undvika att ha parfym och andra starka dofter när du kommer till oss med omtanke om patienter som är allergiska.

Tolk
Om du behöver tolk under ditt besök så ordnar vi det. Meddela oss redan när du bokar ditt besök. Tolk är gratis för dig som patient.

Sjukresa
Om vården har bedömt att du har behov av sjukresa ber vi dig meddela oss det när du ringer och bokar tid.

Hitta till Södermalms rehab (karta)

Avgifter

Avgifter

Alla landstingsdrivna rehabmottagningar i Stockholms län har samma avgifter.

Du betalar du 275 kronor när du besöker oss, oavsett vilken yrkesgrupp du ska träffa. Om du har frikort, är under 18 år eller äldre än 85 år är det kostnadsfritt. Frikort får du när du betalat 1 400 kronor i vårdkostnader under 1 år.

Vi eftersträvar en kontantfri kassa. Om du har möjlighet, så betala gärna ditt besök med kontokort. Du kan också få en kostnadsfri faktura.

Om du uteblir, ombokar eller lämnar återbud senare än 24 timmar före besöket får debiteras du en avgift på 400 kronor. Detta gäller även barn upp till 18 år, om du är äldre än 85 eller har frikort.

Återbud kan lämnas på telefon. Har du bokat din tid via 1177:s e-tjänster kan du också avboka din tid där.

Sök jobb

Sök jobb

Lediga jobb

Här hittar du våra lediga tjänster

Kom och arbeta hos oss!

Här gör du skillnad varje dag, och en dag är nästan aldrig den andra lik.

Hos oss finns meningsfulla, roliga och spännande arbeten med goda karriärmöjligheter. Som en av Sveriges största vårdgivare kan vi erbjuda stora utvecklingsmöjligheter inom exempelvis forskning, specialisering eller ledarskap. Vi har stort fokus på utvecklingsfrågor. Vi lär av varandra och arbetar ständigt för att hitta bra arbetsformer. Allt för att på bästa sätt kunna möta och ta hand om alla som kommer till oss.

Våra verksamheter bedrivs i trivsamma lokaler i nära anslutning till kommunikationer. Det råder ingen tvekan om att Sveriges viktigaste arbeten finns hos oss inom vården.

Gemensam värdegrund och medarbetare vi söker

Vi vill självklart att du delar vår gemensamma värdegrund: patientens fokus, allas lika värde och arbetsglädje. Utöver den bör du ha en god klinisk kompetens, stort engagemang och vara genuint intresserad av att förändra många människors liv.

Är du intresserad av administrativt arbete, krävs det inte alltid att du har klinisk kompetens.

Aktuella tjänster hittar du på Stockholms läns landstings webbplats

Till toppen