Vi erbjuder
Arbetsterapeut
Arbetsterapeuten hjälper dig att förbättra eller behålla din aktivitetsförmåga så att du blir så självständig som möjligt i din vardag. Målet med insatserna är att förbättra din livskvalitet.
Vi erbjuder bland annat:
- Arbetsförmågebedömning
- Bedömning av aktivitetsförmåga som del av läkarens underlag till Försäkringskassan
- Demensutredning
- Finmotorisk bedömning barn
- Förskrivning och utprovning av hjälpmedel
- Handrehabilitering
- Kognitiv utredning via Mindmore
- Minnesutredning
- Struktur och planering av vardagen
- Träning av nedsatta funktioner
Dietist
Rätt kost kan ge bättre livskvalitet, förebygga sjukdomar och göra rehabilitering effektivare. Våra dietister ger individuell kostrådgivning och lär dig, utifrån din livssituation, vad du behöver äta för att må bra.
Våra dietister behandlar exempelvis:
- Diabetes och metabola sjukdomar
- Intoleranser och allergier
- Mag- och tarmbesvär
- Undervikt
- Ätsvårigheter
- Övervikt
Fysioterapeut/sjukgymnast
Våra fysioterapeuter och sjukgymnaster kan hjälpa dig att lindra smärta, rehabilitera och förebygga besvär. Vi erbjuder många olika typer av behandlingar och träningsmetoder. Tillsammans gör vi en behandlingsplan utifrån dina behov.
Det kan exempelvis handla om:
- Huvudvärk
- Nack- eller ryggbesvär
- Nedsatt rörlighet
- Rehabilitering efter operation eller sjukdom
- Smärta i leder och muskler
- Stressrelaterade sjukdomar
- Yrsel och balansproblem
- Idrottsrelaterade besvär
- Graviditetsrelaterade besvär och besvär
relaterade till bäckenbotten
- Barn med övervikt
- Torticollis
- Akupunktur
- Hjärtrehabilitering
- McKenzie metoden (MDT)
- Motorisk bedömning barn
- Barn med huvudvärk
- OMI
- TENS smärtlindring
Kiropraktor
Vår kiropraktor diagnostiserar, förebygger och behandlar smärta, stelhet och funktionsnedsättningar i kroppens leder, muskler och nervsystemet.
Några vanliga besvär vi behandlar är:
- Ryggont
- Smärta i leder och muskler
- Ont i nacken
- Ont i axlar
Kognitiv utredning
För att erbjuda rätt insatser är det viktigt att sjukvården vet vilken kognitiv nedsättning en patient har. Vi kan kartlägga den kognitiva funktionen med hjälp av ett digitalt verktyg.
Med hjälp av kognitiva tester som utförs i det digitala verktyg Mindmore kan vi mäta patientens kognitiva funktion. Det används vid sjukdomar som ger kognitiv påverkan som exempelvis depression, demens, postcovid, utmattning, stressrelaterade besvär, neurologiska diagnoser eller kronisk smärta.
Patienter får gör olika test beroende på frågeställning. Resultatet ger ett bra underlag till läkare vid sjukskrivning och för att avgöra vilka insatser som kan hjälpa patienten att klara sin vardag eller komma tillbaka till arbetet.
Neuroteam
Om du har fått en neurologisk sjukdom eller skada och varit inlagd på sjukhus kan du behöva rehabilitering när du skrivs ut. För att få rehabilitering med neuroteam krävs en remiss från sjukhuset. Rehabiliteringen startar direkt vid hemgång.
Neuroteamet består av flera kompetenser som arbetsterapeut, logoped, fysioterapeut, socionom och kurator. Vid behov kopplas även dietist in.
Rehabiliteringen kan ske både i hemmet och på vår mottagning på Dalens sjukhus.
Grupper och skolor
(inklusive kurser och föreläsningar)
Vi erbjuder olika gruppbehandlingar och skolor där du får lära dig mer eller träna tillsammans med andra som har liknande besvär.
Artrosskola
Du får lära dig mer om vad artros beror på, hur det kan behandlas och vad du själv kan göra för att lindra besvären.
Höft- och knärehabilitering
Vi tränar rörlighet och styrka för att återfå eller förbättra din funktion. Efter operation är det viktigt att tidigt komma igång med rörelseträning.
KOL-skola
Du får lära dig mer om sjukdomen, hur den kan behandlas och hur du kan förbättra din fysiska förmåga. Vi talar även om andningens och kostens betydelse.
Kroppskännedom (BK)
Behandlingen utförs genom enkla rörelseövningar där målet är ökad kroppsmedvetenhet, en balanserad hållning, ett avspänt och välkoordinerat rörelsemönster och en naturligt samband mellan andning och rörelse.
Medicinsk yoga
Yoga har avslappnande effekt och ger ökad rörlighet och styrka. Med fysiska övningar, andningstekniker, avslappning och meditation stärker du kroppen.
Osteoporosskola
Du får både teoretiska och praktiska kunskaper om orsaker, behandlingar, träning, kost och hjälpmedel. Du tränar balans och styrka.
Plastikskola
För dig som fått en konstgjord höft- eller knäled. Du får individuell genomgång och träningsprogram. Målet är att få god förmåga och balans så att du känner dig trygg i din vardag.
Qigong
Genom att öva koncentration och närvaro i långsamma rörelser för hela kroppen uppnås en ökad avspänning, förbättrad kroppsuppfattning och ökad lust till mer aktivitet. Grupper om 4-6 personer.
Seniorgrupper
Genom att regelbundet träna balans och muskelstyrka ökar du dina möjligheter att vara aktiv. I gruppen tränar du som fått ett individuellt program som du behöver stöd när du ska utföra.
Stavgång
Stavgång utomhus i grupp med andra. Du får ett introduktion i hur du går med stavar vid första tillfället. Tempot anpassas utifrån deltagarna förutsättningar.
Stresshantering
För dig som har stressrelaterade besvär som begränsar dig. Du får kunskap om metoder för att motverka stress och finna återhämtning.
Viktgrupp vuxna
De flesta av oss tycker att det är svårt att ändra sina vanor. Men även små genomtänkta förändringar kan ge stora effekter för hälsan. Här får du råd och stöd i att förändra ditt ätbeteende och dina matvanor.
Hemrehabilitering
Vi erbjuder rehabilitering i hemmet om du av medicinska skäl har svårt att ta dig till mottagningen. Rehabiliteringen anpassas utifrån din situation och kan både minska smärta samt förbättra funktionen.
Hjälpmedel
Om du har en funktionsnedsättning eller råkat ut för en skada kan hjälpmedel öka dina möjligheter att leva ett aktivt och självständigt liv. Behovet av hjälpmedel bedöms utifrån din situation och landstingets regler för förskrivning.
Bostadsanpassning
Du som har en funktionsnedsättning kan söka bidrag för att anpassa din bostad. För att få bidrag krävs det att anpassningen är nödvändig och inte går att lösa med exempelvis hjälpmedel. Arbetsterapeuten kan ge förslag till anpassningar som du sedan ansöker om hos din kommun.
Vi erbjuder bland annat:
- Rehabiliteringsträning i hemmet
- Förskrivning och utprovning av hjälpmedel
- Fallförebyggande åtgärder
- Bedömning av boendemiljö
- Bistå vid anpassning av din bostad