Nyheter
Digitalt behandlingsprogram för dig med artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom. Den gör att du känner dig stel, blir mindre rörlig och får ont i lederna. Oftast drabbar artros äldre människor men den kan även förekomma i yngre åldrar hos personer som har haft en ledskada eller som belastat leden ensidigt.
Behandling hjälper vid artros
Om du har artros är det viktigt att du lär dig mer om sjukdomen och kommer igång med fysisk träning för att minska dina besvär. Nu kan vi erbjuda ett digitalt behandlingsprogram som du själv genomför i din egen takt på en plats som passar dig. Det är ett smidigt alternativ för många.
Först får du träffa en fysioterapeut som ställer diagnosen och ser om det digitala behandlingsprogrammet är lämpligt för dig. Därefter genomför du det via 1177.se. Behandlingsprogrammet är i första hand riktat till dig som har artros i höft, knä eller hand, men kan såklart även användas av patienter som har artros i andra leder.
Rörelse är nyttigt för dina leder
I behandlingen får du lära dig mer om artros och vad det innebär att ha sjukdomen. Du får kunskap om hur du kan hantera vardagen för att minska besvär och få ökad livskvalitet. Du har hela tiden möjlighet att chatta med din terapeut vid frågor eller funderingar.
Efter tre månader kallar vi dig till ett uppföljningsbesök och genomför tester för att se var du befinner dig nu. Beroende på resultatet och dina behov anpassar vi den fortsatta behandlingen. Det kan exempelvis vara behandling på mottagning eller fysisk aktivitet på recept, så kallad FaR. Vi kan hjälpa dig att anpassa och planera din träning för att uppnå bästa resultat.
Ont i nacke eller axlar?
Det är vanligt att känna smärta i axlar och nacke. Ofta kan besvären gå över av sig själv. Här delar vi med oss av tips på hur du kan förebygga besvär och lindra smärtan om de uppstår.
Vad kan jag göra själv?
Ta för vana att ta pauser i arbetet för att undvika att få ont i nacke och axlar. Om du har ett stillasittande arbete är det bra att röra på dig med jämna mellanrum. Vid ansträngande arbete är det bra med pauser där musklerna hinner återhämta sig.
Fysisk aktivitet minskar risken för att få ont i nacke och axlar. Därför är det bra att försöka röra dig som vanligt även om det gör ont i nacken eller axlarna. Rörelse kan mjuka upp och lindra smärtan.
Vad kan ni hjälpa mig med?
Kontakta oss om inte smärtan går över. Vi undersöker dina besvär och ger dig individuell rehabilitering utifrån dina behov. Det kan exempelvis handla om manuell behandling, att du får lära dig använda kroppen på ett sätt som minskar risken för besvär, eller rörelse och träning av olika slag för att stärka muskler och stabilitet. Vi arbetar långsiktigt för att du ska bli och fortsätta vara besvärsfri.